FirmaSpecjalistyczna.pl

Co wybrać: pakowanie automatyczne czy ręcznie?

0

Sposób pakowania ma ogromny wpływ na wydajność pracy. W wielu przypadkach jego wybór zależy od rozmiaru prowadzonej produkcji. Nie ulega jednak wątpliwości, że najszybsze pakowanie jest możliwe przy zastosowanie odpowiednich maszyn gwarantujących automatyczne pakowanie artykułów.

Kiedy automatycznie, a kiedy ręcznie?

Wybór pomiędzy automatycznym i ręcznym pakowaniem uzależniony jest od wielu czynników. Najważniejszy to wielkość przedsiębiorstwa. Jeśli niezbędne jest pakowanie większej ilości artykułów maszyny do automatycznego pakowania to sprzęt, który należy nabyć. Zwiększają one wydajność produkcji, przez co mają bezpośredni wpływ na zysk ekonomiczny. Polecane są wszędzie tam, gdzie pojawia się konieczność zapakowania od kilkuset do kilkunastu tysięcy opakowań dziennie. Zapakowane przez nie artykuły są odpowiednio wyeksponowane i wyglądają tak samo.

W przypadku niewielkich przedsiębiorstw sprzęt do ręcznego pakowania może okazać się wystarczający. Warto jednak dowiedzieć się, co nieco o proponowanych dziś maszynach do pakowania automatycznego i manualnego.

Pakowanie automatyczne

Rodzajów maszyn pakujących jest dziś naprawdę wiele, wynika to z postępującej automatyzacji procesów technologicznych. Efektem tego jest prawie zupełne wyeliminowanie czynnika ludzkiego. Dotyczy do przedsiębiorstw działających w najróżniejszych branżach przemysłu. Dostępne są modele o mniejszych gabarytach oraz w pełni zautomatyzowane, zintegrowane tunele termiczne. W obecnych czasach można dostać maszyny do pakowania różnego typu produktów wyposażone w wiele dodatkowych funkcji.

Maszyny pakujące dzieli się na dwie zasadnicze grupy: pionowe i poziome. Jeśli chodzi o maszyny pakujące pionowe, to służą one do pakowania żywności i produktów nieżywnościowych w płaskie torby oraz w wszelakiego rodzaju saszetki. Tworzą opakowania z folii zorientowanej pionowo na maszynie pakującej. Mogą pracować zarówno w trybie ciągłym, jak i start/stop. Zmieniać można także prędkość działania sprzętu. Maszyny pakujące pionowe nowej generacji oparte są o działanie pneumatyczne. W ich skład wchodzi wał pneumatyczny dający możliwość szybkiej wymiany rolki z folią. Maszyna pionowa może wyprodukować kilkadziesiąt opakowań w ciągu minuty. Drugi rodzaj maszyn, czyli maszyny poziome działają inaczej, niż pionowe. Doskonale sprawdzają się przy masowej produkcji opakowań. Zgrzewają folię na gorąco lub zimno. Pakują produkty spożywcze i inne, zarówno w opakowania jednostkowe, jak i multipak.

Jedną z najpopularniejszych obecnie maszyn jest maszyna typu flow pack umożliwiająca pakowanie pionowe (dotyczy np. produktów świeżych/mrożonych, w całości lub pokrojonych) i poziome (do produktów ułożonych na tackach, punnetach lub luzem). W przypadku pakowania pionowego, niezbędny jest specjalny dozownik, zaś przy poziomym pakowaniu produkt podawany jest za pomocą podajnika wprowadzającego pracującego w poziomie. Maszyny flow pack są proste w obsłudze i bardzo wydajne. Można je ustawić tak, aby pakowały artykuły pochodzące z różnych branż. Co więcej, korzystając z maszyn flow pack można pakować produkty o dowolnej długości. Ich wszechstronne działanie przyspiesza proces pakowania. Tego rodzaju sprzęt jest dobry zarówno dla małych, jak i większych zakładów.

Pakowanie ręczne

Zautomatyzowanie procesu pakowanie daje lepszą wydajność i efektywność w porównaniu do pakowania ręcznego. Nie oznacza to jednak, że zrezygnowano już w 100% z manualnego systemu pakowania towarów. Urządzeniami do pakowania obsługiwanymi ręcznie jest np. pakowarka ręczna próżniowa. Służy ona między innymi do obsługi wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych, tj. owoców, warzyw, serów, ciast, pieczywa, mięs, wędlin, i innych produktów na tackach lub bez użycia tacek. Używana jest w zakładach produkcyjnych, sklepach spożywczych, cukierniach, restauracjach, czy też kawiarniach, które prowadzą sprzedaż na wynos. Pakowarka ręczna próżniowa owija towar ułożony na tacce w folię, która ulega zgrzaniu na gorącej powierzchni stołu roboczego.

Ręczne pakowanie ułatwiają także manualne zgrzewarki, które służą do zamykania woreczków foliowych. Wykorzystywane są w wielu branżach, w tym w spożywczej. Wymaga to jednak użycia specjalnych folii posiadających certyfikat, który pozwala na bezpośredni kontakt z żywnością i tłuszczami spożywczymi. Zastosowanie takiego materiału poszerza zastosowanie zgrzewarki o warzywa, owoce, mięso, ryby, owoce morza, oliwki, bakalie, nasiona itd.

Źródło: http://roma-folie.pl/

You might also like