FirmaSpecjalistyczna.pl

Bakalie w deserach – jak są wykorzystywane?

Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy są znane od czasów starożytnej Mezopotamii. Powstają z owoców pochodzących przede wszystkim z regionów południowych, a wśród najpopularniejszych można wymienić winogrona, daktyle, figi. Stosuje się je powszechnie w ciastach i ciastkach ze względu na ich wartości odżywcze, zdrowotne oraz wyjątkowy smak.

Bakaliowe przekąski w Twoim domu

Bakalie mają bardzo dużo wartości odżywczych, dlatego zdecydowanie warto je jeść. Są bogate w witaminy i minerały. Pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ponadto mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują podwyższania cukru we krwi. Stanowią zdrową przekąskę z powodzeniem zastępującą chipsy czy słone paluszki.

Warto kupić przede wszystkim mieszanki składające się z kilku rodzajów bakalii m.in. rodzynek, żurawiny, orzechów. Gotowe mieszanki znajdziesz w ofercie wielu producentów. Możesz zaserwować je jako przekąskę w trakcie imprezy lub podać jako smakołyk podczas seansu filmowego.

Bakaliowe ciasteczka – coś co możesz zrobić samodzielnie lub kupić w cukierni

Zdrową alternatywą dla ulubionych ciasteczek podawanych do kawy lub podjadanych między posiłkami mogą być ciasteczka z bakaliami. Powstają właśnie na bazie bakalii, miodu lub czekolady. Ich skład jest opracowywany w taki sposób, aby zapewniać dostęp do wartościowych składników odżywczych. Gdy dopadnie nas głód, warto właśnie po nie sięgnąć niż po tradycyjne, słodkie ciasta domowe.

W związku z tym, że ciasteczka są niewielkich rozmiarów, zajmują mało miejsca i można je zabrać na wycieczkę lub do pracy. Warto je mieć zawsze pod ręką, gdy przyjdzie ochota na słodką, ale zdrową przekąskę. Pozwalają skutecznie poskromić apetyt, a jednocześnie zadbać o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Keks – najpopularniejsze ciasto z bakaliami

Klasyczny kesk z mnóstwem kolorowych bakalii uwielbia wiele osób. Często znajduje się na świątecznym bożonarodzeniowym stole, jako obowiązkowy wypiek. Praktycznie każda cukiernia w tym czasie obserwuje wzmożone zamówienia na to ciasto, ale w trakcie roku także nie brakuje miłośników tego wypieku.

Największą zaletą keksu jest jego szybkie przygotowanie. Smaczne, aromatyczne, miękkie ciasta domowe, do których zaliczają się keksy, przez bardzo długi czas utrzymują świeżość. Można je jeść od razu lub zawinąć w ściereczkę, włożyć w chłodne miejsce i wyjąć, gdy tylko najdzie nas na nie ochota. Tak naprawdę dopiero po 2-3 dniach od pieczenia keks zyskuje pełne bogactwo smaku, a po tygodniu nadal jest tak samo pyszny.

Powszechne wykorzystanie bakalii w cukiernictwie

Bakalie są powszechnie wykorzystywane w cukiernictwie. Ich naturalna słodycz pozwala urozmaicić wypieki oraz desery. Stanowią zdrowy zamiennik cukru, dlatego można dosładzać nimi wypieki, nawet jeżeli trzymasz dietę.

Aby jednak dostarczały wartości odżywczych, witamin i minerałów muszą odznaczać się wysoką jakością. Cukiernie dokładnie wiedzą, gdzie je kupować, aby oferować swoim klientom najlepsze wypieki.

 

You might also like