FirmaSpecjalistyczna.pl

Wypróbuj 3 proste przepisy na przygotowanie wegańskiego kremu czekoladowego!

Czekolada to dla wielu synonim chwili przyjemności i relaksu. Spożywana z umiarem ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, a podana w postaci kremu znajdzie szerokie zastosowanie zarówno solo jako deser, jak i w postaci pasty kanapkowej lub nadzienia do naleśników.

Zalety samodzielnego przygotowania wegańskiego kremu czekoladowego 

Sklepowe półki są zapełnione różnorodnymi kremami czekoladowymi, jednak składy tych produktów niekoniecznie zachęcającą do zakupu. Wyższa cena produktu także nie gwarantuje dobrego składu –  częstym elementem występującym w tego typu produktach jest tani, ale niekoniecznie zdrowy olej palmowy. Przygotowanie wegańskiego kremu czekoladowego pozwoli otrzymać wyrób bez zbędnych ulepszaczy smaku i konserwantów. Zyskujemy też dowolność w wykreowaniu ostatecznego smaku i możliwość wzbogacenia kremu ulubionymi dodatkami (orzechy, migdały, daktyle).

Poznaj 3 proste i sprawdzone przepisy, dzięki którym wyczarujesz wegański krem czekoladowy. Efektem końcowym w przypadku każdej z tych propozycji będzie aksamitny krem, który przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom słodkich smaków. Uznanie i podziw bliskich, podniesienie poziomu serotoniny we krwi i smakowita przyjemność z korzyścią dla zdrowie – gwarantowane!

  1. Wegański krem czekolady z 3 składników

To podstawowa propozycja, z którą poradzi sobie nawet kuchenny laik.

Do przygotowania potrzebne są:

– 50 ml wody

– 20 g kakao

– 30 ml ulubionego słodziku (syrop klonowy lub daktylowy)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy syrop i wodę – gotujemy na małym ogniu, aby doprowadzić do połączenia się składników i lekkiego zagotowania. Następnie wsypujemy kakao i cały czas mieszamy, doprowadzając do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

Ważne!

Jeśli podczas przygotowania uznasz, że konsystencja jest zbyt lejąca – dodaj więcej kakao. Modyfikując ilości poszczególnych składników, możesz przygotować zarówno krem na kanapki, jak i polewę na naleśniki.

  1. Energetyczny krem czekoladowy z bananem i awokado

To kolejna propozycja dla miłośników słodkich smaków. W tym przypadku uzyskamy treściwy i zdrowy wegański krem czekoladowy o wyrazistym smaku.

Składniki:

1/2 dojrzałego awokado

1 dojrzały banan

2 łyżki kakao

3 łyżeczki ulubionego słodzika (np. syrop klonowy lub z agawy) lub kilka daktyli.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę – i gotowe! Tak przygotowany wegański krem czekoladowy nadaje się od razu do spożycia. Idealnie sprawdzi się zarówno samodzielnie – jako deser podany w  pucharkach, oprószony płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, jak i w postaci pasty kanapkowej lub jako nadzienie naleśników i muffinek.

  1. Krem czekoladowy z ciecierzycy

Ciecierzyca to świetna baza do przygotowywania nie tylko wegańskich obiadów, ale i deserów. Zobaczcie, jak wyczarować można z niej przepyszne czekoladowe smarowidło!

Składniki:

– 1 słoik ciecierzycy (200 g po odsączeniu)

– 100 g gorzkiej czekolady

– 100 g daktyli

– 50 g kakao (około 3-4 łyżek)

– 5 łyżek ulubionego słodzika (syrop klonowy, z agawy lub kokosowy)

– 5 łyżek oleju roślinnego

– 3 łyżki wody, która zostanie po namoczeniu daktyli.

Sposób przygotowania:

Pierwszy etap stanowi zmiękczenie daktyli. W tym celu zalewamy ja gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odstawiamy na godzinę. Czekoladę należy rozpuścić w garnku, a następnie dodać razem daktylami i resztą składników do zmiksowania. Blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Tak uzyskane wegańskie kremy czekoladowe należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Nadają się do spożycia przez kilka dni, jednak najprawdopodobniej znikną przed „terminem przydatności” za sprawą ich wyjątkowego smaku. Polecamy i życzymy udanych eksperymentów!

źródło: octochocolate.pl – surowa czekolada cocoa

You might also like