FirmaSpecjalistyczna.pl

Dlaczego grill gazowy jest lepszy od grilla węglowego?

Potrawy przyrządzane na grillu to alternatywa dla codziennego gotowania na kuchence. Ich smak kojarzy się z latem, wakacjami i czasem spędzonym na powietrzu w gronie znajomych czy rodziny. Jednak, aby przygotować smaczne przekąski i dania potrzebne jest dobrej jakości urządzenie. W Polsce wiele osób wykorzystuje jeszcze węgiel, ale grill gazowy staje się coraz bardziej popularny. Dlaczego jest on zdecydowanie lepszy od tradycyjnego grilla węglowego? Odpowiedź poniżej. 

Nieszkodliwość dla zdrowia i środowiska

Grill gazowy zasilany jest gazem, który pochodzi najczęściej z butli. To on nagrzewa blat, czyli powierzchnię, na której kładziemy produkty spożywcze. Oznacza to, że podczas grillowania nie wytwarzamy żadnego dymu. Jest to jeden z najważniejszych aspektów świadczących o wyższości grilla gazowego nad węglowym. Jest on nieszkodliwy zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska.

Podczas przygotowywania potraw, tłuszcz nie ma kontaktu z ogniem, ani dymem. Dzięki temu nie wytwarzają się żadne szkodliwe i rakotwórcze substancje. Wiele badań wykazało też, że grill gazowy nie emituje szkodliwych związków do powietrza, co oznacza, że przygotowując jedzenie na tym urządzeniu, nie szkodzimy też środowisku. 

Wygoda, kontrola i łatwe utrzymanie czystości 

Przewagą grilla gazowego nad tradycyjnym urządzeniem węglowym jest także wygoda użytkowania. Dotyczy to zarówno rozpalania, jak i utrzymywania czystości. Uruchamiamy go tak naprawdę za pomocą jednego pokrętła i nie musimy długo czekać na rozgrzanie i przygotowanie potrawy. Temperaturę możemy kontrolować i zmieniać w każdej chwili. Jeśli o chodzi o kwestię czystości, to nie musimy martwić się, że pobrudzimy ręce sadzą czy popiołem. 

Możliwość grillowania na balkonie 

Osoby mieszkające w blokach czy kamienicach w dużym mieście często zastanawiają się, czy mogą korzystać z grilla na balkonie. Zasadniczo polskie prawo tego nie zakazuje, jednak zarządcy wspólnot mieszkaniowych mogą postawić tego typu warunek w umowie najmu. W takiej sytuacji tradycyjny grill na węgiel odpada. W przypadku grilla gazowego nie ma tego problemu. Nie wytarza on dymu ani szkodliwych substancji, dlatego bez problemu można uruchamiać go na balkonie i cieszyć się wyjątkowym smakiem grillowanych potraw nawet bez własnego ogródka. 

Lepszy smak i konsystencja potraw 

Zwolennicy tradycyjnego grilla na węgiel twierdzą, że takiego smaku nie da się osiągnąć na grillu gazowym. Jest to oczywiście nieprawda. Potrawy mogą być równie smaczne, a nawet i smaczniejsze. Wysoka temperatura blatu powoduje, że białko szybko się ścina i zamykają się pory, przez co produkt jest bardziej soczysty. Dodatkowo tłuszcz nie skapuje do ognia, tylko spada na blachę, z której wszystkie aromaty parują i nadają produktom jeszcze lepszy smak. 

Grill gazowy posiada długą listę zalet. Wciąż jednak wiele osób decyduje się na korzystanie z tradycyjnego urządzenia węglowego. Nie można zaprzeczyć, że ono również posiada swoje mocne strony, jednak w ogólnym rozrachunku grill gazowy wypada znacznie lepiej. Korzystanie z niego jest wygodniejsze, a także zdrowsze dla nas i dla środowiska. Dodatkowo możemy bez problemu używać go na balkonie, nawet gdy mieszkamy w dużym mieście. Dla miłośników grillowania jest to z pewnością ogromna zaleta. 

inspiracja: Sklep internetowy – sellBEST.pl

You might also like