FirmaSpecjalistyczna.pl

Jak czyścić powierzchnie ze stali nierdzewnej w lokalach gastronomicznych?

W restauracji ważnym jest nie tylko wystrój i jakość serwowanych potraw. Prawidłowa dbałość o sprzęt i wyposażenie kuchni stanowią podstawę do wygodnej pracy kucharza. Jak dbać o powierzchnie ze stali nierdzewnej? Jakie preparaty sprawdzają się do tego celu idealnie, a których należy unikać?

Pielęgnacja blatów ze stali nierdzewnej – podstawowe informacje

Najważniejszym elementem prawidłowej dbałości o higienę pracy z żywnością oraz przedłużenie jej przydatności do spożycia jest regularne konserwowanie i czyszczenie. Ma się tu na myśli zarówno sprzęt wykorzystywany do codziennej pracy, jak również powierzchnie, stanowiące miejsce pracy kucharzy i ich pomocników. Ważnym w tym procesie jest bieżące usuwanie zanieczyszczeń widocznych na powierzchni. Czynności konserwacyjne należy zaś przeprowadzać po zakończonym dniu pracy, przy użyciu dedykowanych preparatów. Warto też pamiętać, że konserwacja sprzętu elektronicznego powinna odbyć się po uprzednim odcięciu od źródła zasilania, a także myciu urządzeń.

Jakich preparatów użyć do czyszczenia powierzchni ze stali nierdzewnej?

Codzienne czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej nie wymaga zastosowania specjalistycznej chemii do gastronomii. Wystarczy zastosować wodę i ścierkę, by skutecznie pozbyć się najnowszych zabrudzeń. Co jednak zrobić w przypadku wystąpienia poważniejszych zabrudzeń? Wówczas nie warto czekać i należy od razu zastosować odpowiedniego rodzaju środki myjące. Tłuste plamy, przebarwienia a także kamień wymagają skorzystania z chemii stworzonej na potrzeby lokali gastronomicznych. Preparaty tego typu posiadają odpowiednie atesty oraz skład bezpieczny dla powierzchni ze stali nierdzewnej. W tym przypadku nie warto inwestować w kosmetyki uniwersalne, ponieważ mogą one uszkodzić ten specyficzny rodzaj powierzchni.

Dlaczego warto wybrać chemię gastronomiczną do mycia blatów?

W domowych porządkach bardzo często sprawdza się zasada: jeden płyn, wszystkie powierzchnie. Jednak w przypadku gastronomii trudno o tego typu alegorię. Chemia przeznaczona do użytku w gastronomii posiada bardziej skoncentrowaną formułę, umożliwiającą skuteczne usunięcie zabrudzeń, a przy okazji rozwojowi grzybów i pleśni. Dzięki temu, preparaty tego typu umożliwiają zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach gastronomicznych. Z tego powodu, chemię do gastronomii należy wybierać w oparciu o jej przeznaczenie.

Nie zaleca się również inwestycji w produkty kosmetyczne pochodzące z nieznanego źródła. Silne substancje czyszczące mogą wejść w reakcję chemiczną z blachą, powodując jej nieodwracalne uszkodzenia. Jakich składników warto w tym przypadku unikać? Na liście popularnych substancji występują chociażby chlor czy kwas solny, których działanie nie pozostaje obojętne dla powierzchni wykonanych ze stali nierdzewnych.

Czyszczenie stalowych blatów w lokalach gastronomicznych jest istotne, nie tylko z estetycznego punktu widzenia. Bieżące sprzątanie i konserwowanie sprzętu tego typu gwarantuje bezpieczeństwo pracowników, a także dobrą jakość żywności serwowanej w restauracji.

You might also like