FirmaSpecjalistyczna.pl

Co musisz wiedzieć zanim kupisz okap gastronomiczny?

0

Zanim kupimy okap gastronomiczny

Wybierając sprzęt do lokalu gastronomicznego, musimy zadbać o wiele szczegółów i mądrze podejmować decyzje. Kuchnia to szczególne miejsce jeśli chodzi o powstawanie różnych zanieczyszczeń w postaci aerozoli pary czy tłuszczu. Tutaj nieustannie się gotuje, smaży, piecze, dlatego też miejsce to powinno mieć dobrą wentylację. Do prawidłowego funkcjonowania instalacji wentylacyjnej w lokalach gastronomicznych służą okapy gastronomiczne. Praca w kuchni to często buchająca para z garnków, kotłów, frytkownic. To wysoka temperatura, którą emitują nagrzewane urządzenia. To przesycone zapachem powietrze, często zbyt intensywne. To ogromne pokłady kurzu i tłuszczu, które osadzają się wszędzie. Okapy gastronomiczne wyciągają gorące powietrze i parę,  pochłaniają zapachy, usuwają nadmiar ciepła, przyczyniając się tym samym do zwiększenia komfortu pracy, zachowania odpowiedniej higieny oraz bezpieczeństwa.

Co powinniśmy wiedzieć, wybierając okap?

  • Wymiary okapu

Musimy konkretnie dobrać wymiar okapu do danego urządzenia. Jeśli jest to frytkownica czy grill możemy zamontować okap o podobnym wymiarze co stół, na którym znajdują się te urządzenia. Dobierając natomiast okap do pieca konwekcyjno-parowego, musimy pamiętać, że powinien on być głębszy o 20-30 cm niż głębokość pieca. Zapewni to odpowiednie pochłanianie pary, zapachów i ciepła.

  • Wydajność

Mierzona w metrach sześciennych na godzinę. Aby zapewnić świeże i czyste powietrze, okap powinien filtrować je przynajmniej sześć razy w ciągu godziny. Powinniśmy zaznajomić się z przepisami oraz wymaganiami, jakie dotyczą lokali gastronomicznych. Niezbędny będzie również projekt wentylacji, który najlepiej jest powierzyć doświadczonej ekipie. Dostosuje ona odpowiedni rodzaj instalacji do wymogów prawnych lokalu.

  • Poziom głośności

Urządzenie nie może być zbyt głośne, ponieważ przeszkadza to w pracy. Aby móc komfortowo pracować w danym pomieszczeniu, poziom decybeli nie powinien przekraczać 50 dB. na średnim biegu okapu.

  • Umiejscowienie oraz kształt okapu

W zależności od miejsca montażu możemy wyróżnić dwa rodzaje okapu. Przyścienny to taki, który montujemy wraz z systemem ciągu przy ścianie, natomiast okap centralny jest umieszczony na środku kuchni. Kształt okapu często dyktuje umiejscowienie sprzętu, nad którym ma on zostać zamontowany. Mamy do wyboru modele okapów: skośne, trapezowe oraz skrzyniowe.

  • Sposób działania okapu

Okapy działają na zasadzie wyciągania oparów z pomieszczenia- wyciągowe lub takie, które oprócz wyciągania również nawiewają i nazywają się nawiewno-wyciągowymi. Wśród tych drugich do wyboru mamy okapy kompensacyjne, których strumień powietrza kompensacyjnego nawiewany jest do pomieszczenia. Okapy indukcyjne, gdzie strumień powietrza indukcyjnego jest nawiewany na filtry, oraz kompensacyjno-indukcyjne nawiewające oba te strumienie powietrza jednocześnie.

  • Funkcje dodatkowe

Powinniśmy zastanowić się nad funkcjonalnością okapu. Dobrze byłoby wyposażyć go w oświetlenie czy to halogenowe czy też ledowe. Równie ważnie są filtry labiryntowe, które wyłapują drobiny tłuszczu znajdujące się w parze wodnej, przedłużając żywotność wentylatorów i zmniejszając konieczność czyszczenia przewodów wentylacyjnych. Do wyboru mamy również wiele funkcji dodatkowych ułatwiających pracę na przykład czujniki czyszczenia, wyłączniki czasowe czy sensory zapachu.

Zanim dokonamy zakupu okapu gastronomicznego, warto wziąć pod uwagę wszystkie te kwestie oraz przede wszystkim zapoznać się z wymogami technicznymi lokalu. Określić ściśle jego funkcje, rozplanować położenie urządzeń i dopasować odpowiednie okapy gastronomiczne. W dużej mierze będą one przyczyniać się do warunków i komfortu pracy.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

You might also like